Ir al contenido principal
LOS FILÓSOFOS DE LA NATURALEZA (4)

A aquest capítol la mare de Sofía es pensa que la seua filla està rebent cartes d´algú a qui li agrada Sofía, però no s´imagina la veritat. Sofía es troba al sobre una noteta on posen les següents preguntes: "Existix una materia prima de la tot el demés esté fet?", "Pot l´aigua convertir-se en vi?" i "Com poden convertir-se la terra i l´aigua en una granota?" Sofía no s´imagina les respostes, així que es posa a refelxionar sobre elles. Després rep altre sobre amb la lleçó d´aquell dia. Sofía, després de llegir la lleçó va sentir-se identificada amb Parmènides i Empédocles.
-
"El projecte dels filòsofs". Parla del projecte de cada filòsof, ja que no tots els filòsofs tenen el mateix objectiu a descobrir.

"Els filòsofs de la natura". Els filòsofs de la natura varen ser els primers a Grècia i eren els que s´interesaven per la natura i els seus procesos. Els grecs pensaven que algo ens ha estat creant des de que va náixer el primer ésser humà. La seua teoria era que la natura estaba tota creada a partir d´una materia primària, que era l´origen de tots els canvis. Varen intentar entendre la natura sense haber de recurrir als mites tradicionals. D´aquesta manera es va independitzar la filosofia de la religió.

"Tres filòsofs de Mileto". El primer va ser Tales, opinava que tot provenïa de l´aigua. El segón va ser Anaximandro, pensaba que tot preovenïa del món que ell deia que era el nostre, era "l´indefinit". El tercer va ser Anaxímenes, opinava que l´origen de tot provenïa de l´aire o la boira. Els tres pensaven que res podia sorgir de cap cosa, que havia una materia primera per a tot.

"Res sorgix de cap cosa". Els tres filòsofs de Mileto pensaven que hi havia una matèria primera del que tot estava fet, però després van pensar que era difícil això, així es varen originar els problemes del canvi. Després arribà Parmènides, filòsof d´Elea, pensava que res podia sorgir de cap cosa, es més, pensava que res podia canviar, que tot era etern de la mateixa forma que havia sigut creat. Parmènides va tindre una lluita entre els seus sentits i la seua raó. Al final va decidir que els sentits donaven una visió errònea del món. Va pensar que era la seua obligació destapar les "ilusions" i d´aquesta manera va náixer el racionalisme.

"Tot fluix". Després va sorgir Heràclit de Éfeso, que es guiava pels sentits i pensava que els constants canvis a la natura era els que la caracteritzava. Per a ell res durava per sempre, tot fluix. Pensava, per exemple, que el bé no podia existir sense el mal. En meitat de les contradiccions i canvis a la natura ell veia un tot, el cridava "Déu" o "Logos".

"Quatre elements". Empédocles afirmava que tant Heràclit com Parmènides no s´equivocaben, pensava que tant la raó com els sentits eren de fiar. L´explicació que donava era que existien quatre elements: aigua, aire, foc i terra. I que en tots els canvis de la natura estaven presents, sols que s´originen i després es tornen a separar. I que açò era degut al amor, que els juntava i a l´odi, que els separava.

"Algo de tot en tot".  Anaxágoras va ser el primer filòsof d´Atenes, ell no es conformava amb la teoría d´Empédocles, ell pensava que "les parts mínimes" pertanyien a un tot i també creía en algo que "posava ordre" i creava animals, éssers, flors i arbres, ell el cridava "espérit" o "entendiment".


Filosofos de la naturaleza

Comentarios

Entradas populares de este blog

DARWIN (30) Quan Hilde s´alçà va estar reflexionant sobre la societat en la que Marx estava envoltat i li va paréixer molt injusta. - Sofía i Alberto es trobaven a la cabanya quan van picar la porta. Era Noé, portant un full amb tots els animals que es salvaren i se´l va donar a Sofía. Quan Alberto i Sofía la van desplegar era una explicació feta pel Major. - KARL MARX Karl Marx li va voler dedicar el seu exemple de "El capital" a Darwin, però ell no va accedir. Quan Marx va morir, Engels va dir públicament que el seu amic Marx va descobrir les lleis del desenvolupament històric de la humanitat . NATURALISME Va començar a meitats del segle XIX i va acabar casi al segle actual. El naturalisme no accepta altra realitat que la natura i el món perceptible, l´home és part de la natura, un investigador naturalista es basarà només en fets donats per la pròpia natura. Les paraules que caracteritzaven aquesta època varen ser: natura, ambient, històri
WALTER BENJAMIN (27) Ricard, el pare de Marc, intenta tornar a la família com si res haguera passat i pareix que l´únic que s´adona d´allò és Marc. Després de tindre una baralla amb ell, Ricard decidix anar-se´n, però Marc se´l prohibix perquè vol el millor per al seu germà. Després de la mort de Coralina cap omplir els buits i com director ix Eugeni. Gabriel, Gabi, és el nou professor de castellà, el qual pareix no adaptar-se molt bé a l´actualitat i es fixa molt en Elisenda. Com nova professora d´història tenen a Silvana. Silvana és una professora creativa com Merlí i ja el primer dia arriba amb tot i es gita amb Merlí. Gina s´assabenta de l´engany de Merlí i talla amb ell. Entre Tània i Pol les coses van molt bé, tant que comencen a desenvolupar una relació romàntica entre ells. Pol té tants problemes de diners a sa casa que decidix endinsar-se al món de la droga i parla amb Joan perquè uns amics seus li ajuden a entrar al negoci. Joan té una relació amb Oksana,
DEMÓCRITO (5) A aquest capítol Sofía comença a formar una estratègia per descobrir quí és el filòsof o filòsofa que li lleva les lleçons. Aquell dia descobrix una noteta amb la pregunta: Per què el LEGO és el joguet més genial del món? Sofía per pensar millor es posà a jugar amb els seus LEGOs de fa temps i comença a obtindre resultats com: no es trenca, no s´embruta, pots construir tot tipus de coses,... Al dia següent es troba altre sobre groc amb més lleçons. Sofía després de llegir la lleçó es va preguntar si realment existirien els àtoms del alma. - " La teoria atòmica ". Demòcrit pensava que tot a la natura no podia canviar com tal, creia que totes les coses estaven formades per peçes menudes i inalterables, ell les cridava "àtoms". Els àtoms eren diferents entre sí i poden ser utilitzats en altre cos. Així, la natura està composta per àtoms que es junten i es tornen a separar. La ciència ha determinat que els àtoms poden dividir-se en partícules e