Ir al contenido principal
MAQUIAVEL(3)

A aquest capítol anomenat "Maquiavel", la mare de Gerard va a parlar amb Merlí, el qual al principi no la rep bé, però després es establix un víncul emocional entre ells perquè Merlí s´adona de que el seu marit l´enganyà i estàn separats, com ell i la seua exdona.
Bruno li proposa a Pol anar a sa casa a estudiar, la conseqüència és que al final suspenen els dos. Bruno li conta a son pare que el suspens ha sigut degut a que Eugeni li té manïa perquè és el seu fill. Aleshores Merlí decidix agafar una de les còpies del nou examen d´Eugeni i se la dóna a Bruno quan aquest amenaça amb anar-se´n a viure amb sa mare. Més tard, Bruno decidix aprofitar que té l´examen per convidar a Bruno a sa casa una altra vegada, però en aquesta ocasió també es quedarà a dormir. Per altra banda, Tània advertix a Bruno de que Pol no és com ell.
Mònica és una alumna nova de la que Gerard s´enamora, quan es queda bloquejat amb la seua presència, decidix manar-li a Merlí un consell, ja que la seua infidelitat amb Laia s´ha estés per l´escola, Merlí li aconsella dir unes paraules escrites per ell mateix a classe perquè Mònica pense que Gerard és un xic intel·ligent. L´efecte va ser que Mònica li preste a Gerard un llibre seu.
Per altra banda, Iván reacciona davant la malaltia netejant la seua casa i parlant quan Merlí li furta el seu ordinador.
Laia i Merlí es tornen a veurer, però Merlí perd el seu interés per ella.
-
Nicolás Maquiavel fou un diplomàtic, filòsof polític, escriptor i funcionari italià. Va ser considerat el pare de la ciència política moderna i una figura important al Renaixement. Ell pensava que el fi justificava els medis, allò quedà plasmat a la seua obra "El príncep": "Sols el resultat justifica la acció". Ell per damunt de tot era patriòtic i opinava que calia preservar i protegir la pàtria per damunt de tot, va escriure una obra on parlava més profundament de tot anomenada "Discursos sobre la primera dècada de Tito Livio", després es considerà partidari de la República, ja que pensava que era la millor manera de mantenir la pàtria. Maquiavel pensava que tota persona que aspirava al
poder deuria ser honrada i digna del càrrec, que no fóra un tirà, eixe era el seu concepte de príncep. Era una verdadera influència dins del cinisme i el ralisme anant en contra del baró de Montesquieu. Més obres de Maquiavel podien ser els seus discursos: "Discurs sobre la cort de Pisa". O també podien ser les seus comèdies: "La mandràgora".
-
Merlí diu que Maquiavel deia que els poderosos arribaven fins on arribaven perquè eren malèvols, que si volies èxit, havies de xafar als demés, és una acció poc honrosa, però si així arribes a on vols, no passa res.
Pol li respón que aleshores no importa quí goberna, sino com goberna.
Gerard afig que el fi justifica els medis depenent del fi.
Merlí torna a dir que en la obra de "El príncep", Maquiavel considera que el poder de l´Estat està per damunt de tot, fins al punt de que en una situació límit, el gobern pot recórrer d´una manera legítima a la crueltat o l´engany.
Mònica diu que no le pareix bé que un Estat pase per damunt de les seues leis per defendre´s a sí mateix, a més que, per qué a de dispondre de les seues vides sense cap limitació?
Merlí diu a Iván que Heráclito deia que tot està en constant moviment.
Merlí diu que Maquiavel diu les coses tal com són, que la força és la força, que la violència és la violència i que la mentira és la mentira i que no fa falta disimular-lo amb idees boniques.
Tània pregunta que què significa que no hi ha que disimular-lo, Merlí li contesta que Maquiavel defén el mal per salvar a l´Estat.
Gerard pregunta: per què és important salvar un Estat que pot ferir als seus ciutadans? Mereix la pena salvar-se, si el fi justifica els medis, què justifica el fi?
Gerard escriu: "El príncep: Els que enganyen troben sempre gent que es deixa enganyar".
-
¬ Quan Iván parla en la sèrie per primera vegada vol dir que hi ha una possibilitat de que es puga recuperar de la agorafòbia.
¬ Quan Bruno amenaça amb anar-se´n a viure amb la seua mare. Mostra un poc quan els adolescents fem xantatge a nostres pares quan volem alguna cosa.
¬ Quan Merlí va a veure al treball a Gina, però després se´n va a veure a Laia. Crec que Merlí no té molt clar els seus sentiments per Gina, així que se´n va amb Laia per veure si sent algo per ella.
¬ Quan la iaia de Bruno li diu a Bruno que està enamorat. Vol dir que la família ens coneix més del que pensem.
¬ Quan Tània advertix a Bruno de que vaja amb precaució amb Pol. Significa que a Tània li importa molt Bruno i no vol que li façen mal.
¬ Quan Gerard diu que s´ha enamorat de Mònica. Simbolitza la facilitat d´enamorament que tenim els adolescents, ja que ens ilusionem amb res.
¬ Maquiavel en general em sorpré, perquè no li importava que algú fóra roí, sols conservar la pàtria al seu Estat de sempre.

¬ La xarla en contra de Merlí entre els professors. Simbolitza les crítiques a l´esquena del dia a dia.

Merlí | Sitio oficial de Netflix



Comentarios

Entradas populares de este blog

DARWIN (30) Quan Hilde s´alçà va estar reflexionant sobre la societat en la que Marx estava envoltat i li va paréixer molt injusta. - Sofía i Alberto es trobaven a la cabanya quan van picar la porta. Era Noé, portant un full amb tots els animals que es salvaren i se´l va donar a Sofía. Quan Alberto i Sofía la van desplegar era una explicació feta pel Major. - KARL MARX Karl Marx li va voler dedicar el seu exemple de "El capital" a Darwin, però ell no va accedir. Quan Marx va morir, Engels va dir públicament que el seu amic Marx va descobrir les lleis del desenvolupament històric de la humanitat . NATURALISME Va començar a meitats del segle XIX i va acabar casi al segle actual. El naturalisme no accepta altra realitat que la natura i el món perceptible, l´home és part de la natura, un investigador naturalista es basarà només en fets donats per la pròpia natura. Les paraules que caracteritzaven aquesta època varen ser: natura, ambient, històri
WALTER BENJAMIN (27) Ricard, el pare de Marc, intenta tornar a la família com si res haguera passat i pareix que l´únic que s´adona d´allò és Marc. Després de tindre una baralla amb ell, Ricard decidix anar-se´n, però Marc se´l prohibix perquè vol el millor per al seu germà. Després de la mort de Coralina cap omplir els buits i com director ix Eugeni. Gabriel, Gabi, és el nou professor de castellà, el qual pareix no adaptar-se molt bé a l´actualitat i es fixa molt en Elisenda. Com nova professora d´història tenen a Silvana. Silvana és una professora creativa com Merlí i ja el primer dia arriba amb tot i es gita amb Merlí. Gina s´assabenta de l´engany de Merlí i talla amb ell. Entre Tània i Pol les coses van molt bé, tant que comencen a desenvolupar una relació romàntica entre ells. Pol té tants problemes de diners a sa casa que decidix endinsar-se al món de la droga i parla amb Joan perquè uns amics seus li ajuden a entrar al negoci. Joan té una relació amb Oksana,
DEMÓCRITO (5) A aquest capítol Sofía comença a formar una estratègia per descobrir quí és el filòsof o filòsofa que li lleva les lleçons. Aquell dia descobrix una noteta amb la pregunta: Per què el LEGO és el joguet més genial del món? Sofía per pensar millor es posà a jugar amb els seus LEGOs de fa temps i comença a obtindre resultats com: no es trenca, no s´embruta, pots construir tot tipus de coses,... Al dia següent es troba altre sobre groc amb més lleçons. Sofía després de llegir la lleçó es va preguntar si realment existirien els àtoms del alma. - " La teoria atòmica ". Demòcrit pensava que tot a la natura no podia canviar com tal, creia que totes les coses estaven formades per peçes menudes i inalterables, ell les cridava "àtoms". Els àtoms eren diferents entre sí i poden ser utilitzats en altre cos. Així, la natura està composta per àtoms que es junten i es tornen a separar. La ciència ha determinat que els àtoms poden dividir-se en partícules e