ARISTÓTELES (11)
Sofía va rebre una contestació per part del filòsof en la que deia que ara deuria canviar-se de casa, a més d´un sobre gran amb la lleçó.
Després de llegir la seua lleçó es va posar a netejar per classificar les coses quan de sobte es trobà un calcetí sense parella i sense ser seu, al moment pensà que era de Hilde. Després va seguir classificant tot aquelles coses vives que veia i va intentar explicar-se´l a sa mare.
Després de llegir la seua lleçó es va posar a netejar per classificar les coses quan de sobte es trobà un calcetí sense parella i sense ser seu, al moment pensà que era de Hilde. Després va seguir classificant tot aquelles coses vives que veia i va intentar explicar-se´l a sa mare.
-
FILÒSOF I CIENTÍFIC
Aristòtil (384-322 a.C) va ser alumne de Plató durant vint anys. Aristòtil va ser l´últim filòsof grec i el primer biòleg d´Europa. Ell perseguia els coneixements de la natura viva i els processos a la natura. Aristòtil va fer el contrari a Plató, ell es va interessar pel món dels sentits, escrivia de manera minuciosa, en canvi, Plató escrivia de manera poètica. S´han conservat quaranta-set escrits d´Aristòtil, la filosofia d´aquell temps era oral. Aristòtil va fundar les ciències.
NO HI HAN IDEES INNATES
Per Aristòtil, l´idea que tenia Plató de cavall va ser rebutjada, ja que ell pensava que l´idea de cavall era la espècie. Aristòtil no creia en l´existència dels moldes. Aristòtil pensa que la gallina va existir abans que l´idea de gallina. Per Plató el més real era el que es pensava amb la raó i per Aristòtil eren els sentits. Aristòtil anteposava la visió al món real que la visió al món de les idees, o siga, anteposava el món dels sentits al de les idees. Aristòtil pensava que Plató duplicava les coses. Aristòtil pensa que l´ésser humà és intel·ligent, que això li dóna la raó i que l´ésser humà no pot náixer amb idea alguna.
LES FORMES SÓN LES QUALITATS DE LES COSES
Aristòtil pensa que les coses tenen una forma i una matèria. La forma són les propietats específiques de qualsevol cosa i la matèria és que el que roman entre la possibilitat i la realitat, d´aquesta manera Aristòtil pensava que aquest fet es podia aplicar a la natura.
LA CAUSA FINAL
Aristòtil pensava que havia quatre causes a la natura, però el més important era el seu concepte de causa final, era la que atribuïx una causa al fenomen natural.
LÒGICA
Les característiques pròpies del cavall són les que formen la seua forma. El que és diferent o individual és la matèria. Els éssers humans classifiquem a la nostra ment les diferents coses. Aristòtil va intentar donar-li un grup i un subgrup a tot el que havia a la natura. Aristòtil va crear la lògica com ciència.
LA ESCALA DE LA NATURA
Aristòtil ordenà la natura en dos grups: el de les coses inanimades, les quals sols poden canviar per influència i les coses animades, que canvien constantment. Dins de les coses animades estàn les plantes i els éssers vius. I dins dels éssers vius estàn els animals i els éssers humans. Les coses vives/animades, tenen la capacitat de pensar i raonar i a més de percebre el món dels sentits i ordenar i classificar les coses al seu cap. Aristòtil va cridar a l´element que ho va crear tot Déu o primer motor, és la causa primera dels moviments als astres i per tant, a l´espai.
ÈTICA
Aristòtil creia que l´ésser humà sols podia arribar a la felicitat utilitzant totes les seues capacitats i possibilitats. Per Aristòtil hi havia tres classes de felicitat: la felicitat d´una vida plena de plaers i diversions, la de viure com un ciutadà libre i responsable i una vida en la que s´hi és filòsof i investigador. No hi han vies úniques, tots deuríem tindre un just medi, ni covardia ni temeritat, sino valentia. Ni garrepes ni pròdig, generós. La ètica d´Aristòtil s´aconseguix mitjançant l´equilibri i la moderació pe ser una persona feliç.
POLÍTICA
L´ésser humà és un animal polític i sense la societat no seríem nosaltres. Sols l´Estat pot cobrir una comunitat humana. N´hi han moltes formes de govern, una d´elles seria la monarquia que deuríem intentar que no es convertira en tirania. Altra seria la aristocràcia, que no hem de deixar que canvie a una oligarquia. La tercera és la democràcia, la qual no deuríem deixar que es convertira en una demagogia.
LA DONA
Aristòtil veia a la dona com a home incomplet i quan tenia fills la veia com part de la matèria quan a l´home el veia com la forma completa. Aquesta banda d´Aristòtil mostra la roïna idea de que un home siga filòsof. Aquesta opinió es va donar moltíssim a la Edat Mitjana.
Comentarios
Publicar un comentario