Ir al contenido principal
SCHOPENHAUER (6)

A aquest capítol Merlí s´inventa una mentida per deixar a Laia, però finalment Laia descobrix la metida i s´enfada amb Merlí, acaba deixant-lo i Merlí pot estar amb Gina com ell volia. Gina per fi accepta que també li agrada Merlí, pero a ell no li agrada tant Rufo, el gos de Gina.
Bruno sap que son pare sap que és homosexual i Merlí li intenta dir que no deuria tindre por perquè la gent ho sapiga. Quan Bruno va a casa d´Iván per petició de son pare, li diu que Mònica és una xica que li agrada, però Iván al instant sap que a Bruno li agraden els xics, aleshores Bruno parla amb Tània pensant que es nota.
Berta ho passa mal perquè no sap el que vol fer, ni què va a passar amb el seu futur, així que comença a intentar cridar l´atenció de Marc i la dels seus propis amics posant-se una vena i dient que porta la vena perquè el seu pare li va fer mal a la nina. La seua mentida li servix perquè Marc es sincere amb ella i per mantindre relacions amb ell i finalment Merlí sap de la seua mentida i li ajuda a afrontar-se al seu problema.
Alhora, Gerard s´entera de que Mònica i ell no tenen tantes coses en comú, però després de parlar amb Merlí aprén que té que respetar la opinió d´ella.
-
Arthur Schopenhauer fou un filòsof alemany brillant al segle XIX i una gran influència al XX. Va ser conegut pel seu pesimisme filosòfic. La seua filosofia era un "pensar fins al final" basada en la de Kant i influenciada per Plató i Spinoza. Va ser molt reconeguda dins de la filosofia oriental. A algunes de les seues obres es tracten temes polèmics contra els desenvolupaments metafísics posteriors a Kant. La seua obra més famosa va ser "Die Welt als Wille und Vorstellung" que significa "El món com voluntat i representació". Va suposar un hite al món del idealisme occidental i del pesimisme profund. Ell tenia la seua interpretació pròpia del món. Ell deia que la seua filosofia era una continuació de la de Kant i va utilitzar el idealisme trascendental com punt de partida per la seua futura carrera. Schopenhauer defenia el govern limitat, ell pensava que el correcte era deixar a cada home lliure perquè treballara la seua pròpia salvació. Ell es preocupava pel benestar animal degut a la seua influència d´Orient.
-
02:00 Merlí diu que segons Schopenhauer, l´home és una criatura asquerosa, desitjar la inmortalitat de l´home és desitjar la perpetuitat d´un error. Com pot ser que l´home siga torturador, corrupte, assassí, que organitze guerres, genocidis? Perquè la inte·ligència ens dóna la capacitat de fer mal. Segons Schopenhauer, els animals no són cruels per sí mateixos, en canvi, l´home ho és, perquè té la suficient intel·ligència per vóler fer mal. Ell deia que l´únic que existix al món eren els desitjos, per exemple, desitjem a una persona o a una cosa i quan la tenim ens cansem i volem altra, per què passa això? A què conseqüències ens porta que els nostres desitjos no arriven a satisfer-se mai?
Pol li contesta que produïx frustració, sofriment. Merlí explica que Schopenhauer deia que la vida era essencialment sofriment.
11:50 Merlí li diu a Iván que hui han donat Schopenhauer a classe, ell deia que els humans eren com els porc espins, quan fa fred es junten per donar-se calor, però si es junten massa es punxen, aleshores han de guardar les distàncies.
43:45 Per a Schopenhauer, l´única manera de combatre el desig, era optar pel no res. El no res és el buit, l´ausència de desig, per ell era l´única via per lluitar contra el sofriment, creia que per lograr la felicitat total deuria renunciar a tot tipus de desig, però com fer-ho? Sempre desitjem més, no deurieu de caure en el pesimisme d´aquest filòsof. Per què sempre que desitjem algo, després pasem a altra cosa? Berta li pregunta: I si no tens desitjos? Merlí li contesta que era l´única manera d´escapar al sofriment. Aleshores Berta li torna a preguntar: Però, si no tens desitjos també sofrixes, no? És sentir-te apartat, veus com tot el món somriu, sap el que vol, i si tu no saps el que vols?
Què passa si et despertes i no vols alçar-te? Merlí li respón que a la gent a la que li passa això els vendria bé trobar-se amb el mestre dels peripatètics, Aristòtil, que deia que l´esperança és el somni dels desperts.
-
· Berta ho passa malament. La realitat de Berta és que té depressió i el que és una realitat també és que els joves de hui dia seguim callant-nos aquestes coses. L´adolescència és una part molt difícil de la nostra vida i les persones que no saben a ón van a anar es senten com si estigueren perduts i moltes vegades això produïx serioses malalties mentals.

· Marc ajuda a Berta. La necessitat d´atenció de Berta desperta que Marc tinga més autoestima pensant que és una persona en la que es pot confiar i a més li ajuda a contar els seus problemes familiars de volta.

· Bruno no vol assumir davant el món que és homosexual. Això demostra la por que tenen algunes persones a ser jutjades o criticades per la seua orientació sexual.

· La diversitat que hi ha entre Gerard i Mònica. A Mònica li agraden els bous i Gerard està en contra d´això perquè estima molt els animals. Com diu Merlí, jo pense que si vols a algú de veritat, t´agrade o no la seua opinió has de respetar el que pensa l´altra persona i acceptar-la tal com és.

Merlí - El Gerard fa el treball de filosofia a casa de la ...

Comentarios

Entradas populares de este blog

DARWIN (30) Quan Hilde s´alçà va estar reflexionant sobre la societat en la que Marx estava envoltat i li va paréixer molt injusta. - Sofía i Alberto es trobaven a la cabanya quan van picar la porta. Era Noé, portant un full amb tots els animals que es salvaren i se´l va donar a Sofía. Quan Alberto i Sofía la van desplegar era una explicació feta pel Major. - KARL MARX Karl Marx li va voler dedicar el seu exemple de "El capital" a Darwin, però ell no va accedir. Quan Marx va morir, Engels va dir públicament que el seu amic Marx va descobrir les lleis del desenvolupament històric de la humanitat . NATURALISME Va començar a meitats del segle XIX i va acabar casi al segle actual. El naturalisme no accepta altra realitat que la natura i el món perceptible, l´home és part de la natura, un investigador naturalista es basarà només en fets donats per la pròpia natura. Les paraules que caracteritzaven aquesta època varen ser: natura, ambient, històri
WALTER BENJAMIN (27) Ricard, el pare de Marc, intenta tornar a la família com si res haguera passat i pareix que l´únic que s´adona d´allò és Marc. Després de tindre una baralla amb ell, Ricard decidix anar-se´n, però Marc se´l prohibix perquè vol el millor per al seu germà. Després de la mort de Coralina cap omplir els buits i com director ix Eugeni. Gabriel, Gabi, és el nou professor de castellà, el qual pareix no adaptar-se molt bé a l´actualitat i es fixa molt en Elisenda. Com nova professora d´història tenen a Silvana. Silvana és una professora creativa com Merlí i ja el primer dia arriba amb tot i es gita amb Merlí. Gina s´assabenta de l´engany de Merlí i talla amb ell. Entre Tània i Pol les coses van molt bé, tant que comencen a desenvolupar una relació romàntica entre ells. Pol té tants problemes de diners a sa casa que decidix endinsar-se al món de la droga i parla amb Joan perquè uns amics seus li ajuden a entrar al negoci. Joan té una relació amb Oksana,
DEMÓCRITO (5) A aquest capítol Sofía comença a formar una estratègia per descobrir quí és el filòsof o filòsofa que li lleva les lleçons. Aquell dia descobrix una noteta amb la pregunta: Per què el LEGO és el joguet més genial del món? Sofía per pensar millor es posà a jugar amb els seus LEGOs de fa temps i comença a obtindre resultats com: no es trenca, no s´embruta, pots construir tot tipus de coses,... Al dia següent es troba altre sobre groc amb més lleçons. Sofía després de llegir la lleçó es va preguntar si realment existirien els àtoms del alma. - " La teoria atòmica ". Demòcrit pensava que tot a la natura no podia canviar com tal, creia que totes les coses estaven formades per peçes menudes i inalterables, ell les cridava "àtoms". Els àtoms eren diferents entre sí i poden ser utilitzats en altre cos. Així, la natura està composta per àtoms que es junten i es tornen a separar. La ciència ha determinat que els àtoms poden dividir-se en partícules e