Ir al contenido principal
EL HELENISMO (12)

Sofía descobrix una postal per a Hilde enviada pel seu pare com felicitació d´aniversari, així que decidix investigar-la. Va intentar descifrar com la postal havia arribat enllà, però hi havia massa preguntes com per saber-ho. Tenia un examen de religió pel que no va estudiar i va respondre amb solucions donades per Alberto Knox, ja que no tenia remei, va escriure solucions filosòfiques, finalment el professor de religió li va posar un excel·lent. Al arribar a casa va trobar un sobre al Carreró. Després de llegir la lleçó va sentir-se com flotant i es va sentir molt gran.
-
L´HELENISME
(segle IV a.C-any 400 d.C) caracteritzat pel cristianisme i la seua gran visbilitat. Atenes deixà de ser protagonista quan va morir Aristòtil degut a les conquestes que va fer Alejandro Magne. L´helenisme va ser una època grega donada en Macedònia, Síria i Egipte. Roma va anar conquistant totes les províncies helenes i va anar culturitzant-les a la cultura romana, així començà la època romana.

RELIGIÓ, FILOSOFIA I CIÈNCIA
Les províncies gregues no tenien molt en comú, adoraven als seus déus mitjançant la religió d´un Estat nacional. En aquest temps es varen unir les seues diferències de pensaments i idees. Va sorgir el sincretisme que era l´unió de creences de déus orientals amb déus occidentals. Molta gent va optar pel pesimisme a la religió. Una de les característiques de la religió helena era la possibiltat de salvar-se de la mort. La filosofia d´aquell temps era per desangustiar a la humanitat, per llevar la por a la mort i el pesimisme. Així es varen borrar els límits entre filosofia i religió. Alejandria es va convertir en el nucli de la ciència i Atenes va perdurar com a nucli filosòfic. Moltes coses de hui en dia venen de l´helenisme. La societat d´eixe temps es basà en l´ètica, en aconseguir la felicitat.

CORRENTS FILOSÒFIQUES PER TROBAR LA FELICITAT
ELS CÍNICS
La filosofia cínica fou fundada per Antístenes en l´any 400 a.C. Va estar guiada per la modestia inculcada per Sòcrates. La felicitat dels cínics la podia aconseguir qualsevol i era permanent, la felicitat no es trobava a coses fortuïtes i vulnerables. El màxim representant va ser Diògenes. Els cínics no es preocupaven per la mort ni pel sofriment propi ni aliè.

ELS ESTOICS
La filosofia estoica fou fundada per Zenó l´any 300 a.C.Pensaven que tots els éssers formaven part d´un mateix logos i que cada persona era un món. Creien en el dret natural basat en la raó humana i universal. Creien en el monisme, o siga, que sols hi ha una natura. Eren cosmopolites i més avançats que els cínics. Alguns s´involucraren a la política com Marc Aureli o Ciceró (el que va donar visibilitat a l´humanisme). L´ésser humà deu conciliar-se amb el seu destí.

ELS EPICURIS
El major bé és el desig, el major mal és el dolor. Epicur va fundar una acdèmia epicurista a Atenes i amb ella la filosofia epicurista basada en la d´Aristip combinada amb la de Demòcrit. Eren anomenats els filòsofs del jardí perquè es reunien a un jardí. Epicur involucrava les conseqüències amb el que suposava el plaer. S´havia de fer un càlcul de plaers. La calma ajuda a suportar el dolor. Epicur va resumir la seua filosofia en quatre herbes curatives:
· No hi ha que guardar temor als déus.
· No hi ha que preocupar-se per la mort.
· És fàcil aconseguir el bo.
· El terrible és fàcil de suportar.
Aquesta filosofia va ser comparada amb l´art mèdic. Preferien no entrar en temes polítics i socials, vivien en secret i vivien el moment.

EL NEOPLATONISME
Era un corrent inspirat en les idees. Plotí va ser el seu major representant, la seua filosofia va ser traslladada de Alejandria a Roma. Va influenciar al cristianisme i a la teologia cristiana. Plotí veia dos costats al món, la llum (l´Un) i la oscuritat total, sols que per ell la oscuritat era temporal i la llum permanent. L´ànima era un reflex de l´Un i la oscuritat era un reflex de la matèria. Les idees de Plotí estàn caracteritzades per l´unitat. Plotí va experminetar una experiència mística.
___________________________________
MISTICISME
La experiència mística es viu quan t´unixes amb Déu o amb l´ànima universal. Els misticistes relacionen a Déu amb la creació del món. Un dels misticistes fou Silesius. El procés es sent com perdres a un mateix, però guanyes més del que perds, ja que passes de ser un únic organisme a formar part d´algo més gran encara. De vegades abans de la experiència cal passar pel camí de la purificació i la il·luminació. Açò es pot veure de diferents maneres ja que a les religions occidentals l´unió amb el Déu és personal, però a les orientals és una fusió completa. En moltes religions et consideren ateu si no creus en tu mateix.

Comentarios

Entradas populares de este blog

DARWIN (30) Quan Hilde s´alçà va estar reflexionant sobre la societat en la que Marx estava envoltat i li va paréixer molt injusta. - Sofía i Alberto es trobaven a la cabanya quan van picar la porta. Era Noé, portant un full amb tots els animals que es salvaren i se´l va donar a Sofía. Quan Alberto i Sofía la van desplegar era una explicació feta pel Major. - KARL MARX Karl Marx li va voler dedicar el seu exemple de "El capital" a Darwin, però ell no va accedir. Quan Marx va morir, Engels va dir públicament que el seu amic Marx va descobrir les lleis del desenvolupament històric de la humanitat . NATURALISME Va començar a meitats del segle XIX i va acabar casi al segle actual. El naturalisme no accepta altra realitat que la natura i el món perceptible, l´home és part de la natura, un investigador naturalista es basarà només en fets donats per la pròpia natura. Les paraules que caracteritzaven aquesta època varen ser: natura, ambient, històri
WALTER BENJAMIN (27) Ricard, el pare de Marc, intenta tornar a la família com si res haguera passat i pareix que l´únic que s´adona d´allò és Marc. Després de tindre una baralla amb ell, Ricard decidix anar-se´n, però Marc se´l prohibix perquè vol el millor per al seu germà. Després de la mort de Coralina cap omplir els buits i com director ix Eugeni. Gabriel, Gabi, és el nou professor de castellà, el qual pareix no adaptar-se molt bé a l´actualitat i es fixa molt en Elisenda. Com nova professora d´història tenen a Silvana. Silvana és una professora creativa com Merlí i ja el primer dia arriba amb tot i es gita amb Merlí. Gina s´assabenta de l´engany de Merlí i talla amb ell. Entre Tània i Pol les coses van molt bé, tant que comencen a desenvolupar una relació romàntica entre ells. Pol té tants problemes de diners a sa casa que decidix endinsar-se al món de la droga i parla amb Joan perquè uns amics seus li ajuden a entrar al negoci. Joan té una relació amb Oksana,
DEMÓCRITO (5) A aquest capítol Sofía comença a formar una estratègia per descobrir quí és el filòsof o filòsofa que li lleva les lleçons. Aquell dia descobrix una noteta amb la pregunta: Per què el LEGO és el joguet més genial del món? Sofía per pensar millor es posà a jugar amb els seus LEGOs de fa temps i comença a obtindre resultats com: no es trenca, no s´embruta, pots construir tot tipus de coses,... Al dia següent es troba altre sobre groc amb més lleçons. Sofía després de llegir la lleçó es va preguntar si realment existirien els àtoms del alma. - " La teoria atòmica ". Demòcrit pensava que tot a la natura no podia canviar com tal, creia que totes les coses estaven formades per peçes menudes i inalterables, ell les cridava "àtoms". Els àtoms eren diferents entre sí i poden ser utilitzats en altre cos. Així, la natura està composta per àtoms que es junten i es tornen a separar. La ciència ha determinat que els àtoms poden dividir-se en partícules e