Ir al contenido principal
ADAM SMITH (28)

Després d´un càstig, Silvana creu que Pau Vilaseca podria tindre TDA (Trastorn per dèficit d´atenció amb hiperactivitat) i que deuria anar a veure un psicòleg. Merlí pensa que l´únic que li passa a Pau és que el sistema educatiu no encaixa en ell i no pot seguir el ritme dels demés.

Tània li comenta a Pol que li ha dit a sa mare que estaven en una relació romàntica i li mana que vaja a sa casa a fingir ser novios, per Pol és difícil fins i tot fingir estar enamorat d´algú, però després que Tània li fa creure que encara li agrada Marc, accepta.

Silvana cada vegada acapara més el terreny de l´institut proposant bones idees, fent-se popular entre els alumnes i ser molt creativa. A Merlí aquest fet li passa factura i comença a sentir gelosia, veu que els seus alumnes estan molt contents amb ella, que té una bona relació amb els professors, que passa temps amb Iván i no pot evitar pensar que li estan llevant el seu lloc a l´institut.

Ricard, el pare dels Vilaseca, intenta introduir-se a la família com pot però les baralles amb Marc no deixen d´existir.

Oksana, sabent que no li cau bé als pares de Joan, vol passar temps amb ell, però això fa que cada vegada estiga menys temps amb el seu fill Nil i el descuide.

Mònica preocupada pels canvis de conducta de Joan intenta parlar amb ell, però no hi ha manera de que ell l´entenga.
-
Adam Smith (1723-1790) fou un economista i filòsof escocès de gran fama per parlar i escriure sobre la economia clàssica i la filosofia de la economia. La obra més famosa de Smith és La riquesa de les nacions publicada a 1776 en la que parla del procés de creació i acumulació de la riquesa d´una manera molt diferent als mercantilistes i els fisiòcrates, una manera científica. Adam Smith és conegut com el pare de l´economia moderna. A les seues obres parla de temes molt diferents com les bases del capitalisme modern (economia), ètica, filosofia política, jurisprudència, literatura, lingüística, psicologia i història de la ciència, sempre destacant la seua profunditat analítica. Una de les seues teories més conegudes és la teoria dels sentiments morals en la que exposa totes les conductes de l´ésser humà a excepció de l´egoisme, el concepte principal és la simpatia per figurar-se per les ensenyances de Hobbes i enderrocar l´utilitarisme de Hume. Escriu sobre l´origen i el funcionament dels sentiments morals: el ressentiment, la venjança, la virtut, l´admiració, la corrupció i la justícia. Va ser influenciat per David Ricardo (economista) Milton Friedman i Rose Friedman (economista i professora) i Amartya Sen (economista). Smith va contar amb publicacions d´obres pòstumes.
-
6:13 Merlí explica a Adam Smith dient que l´èxit econòmic dels països depén de tres coses: de l´interés de la gent d´eixe país, de la seua capacitat per competir i del seu respecte pel lliure funcionament del mercat. Smith veu la competència com un factor positiu i no negatiu, perquè ens obliga a ser cada vegada més eficients i productius. La competitivitat sempre comporta guanyadors i perdedors, èxit i fracàs. Deia que l´educació no havia d´aplicar-se com l´economia, creia que una bona educació podia enriquir tant a un país com els diners d´aquest.

30:02 La societat d´Adam Smith és competitiva. Merlí compara el sistema escolar amb les fàbriques econòmiques que exposava Adam Smith a les seues explicacions.
-
·Pol i Tània. Ja ens comencem a adonar de que s´agraden mútuament però no saben com demostrar-ho, eixe sopar de Tània amb Pol i la seua mare va a desenvolupar un llaç més fort encara entre ells.

·Mònica i Joan. Entenc que Mònica intente salvar a Joan, però és massa prompte ja que Joan seguix enamorat d´ella, té sentiments i confon les coses. Ella espera una redempció per a ell i la seua família també, crec que l´únic que no la vol és ell mateix.

·La gelosia de Merlí per Silvana. Des de fora es veu com la seua gelosia no porta a res bo i que és innecessària, però si et poses en la posició de Merlí pots ser capaç d´entendre-lo perquè Bruno s´ha anat, la seua mare també, els seus alumnes comencen a sentir devoció per altre professor, Gina el deixa i ara també sent que Iván ha preferit a Silvana en comptes d´ell. La culpa no la té Silvana, però entenc el que és tindre fixació amb algú que pareix que et fa la vida impossible.

·Pau. Realment jo sí que crec que Pau té TDA i em sent mal per Marc, perquè està carregant amb un pes a l´esquena grandíssim i no se´l mereix. Espere que la solució que li ha donat Merlí li ajude a millorar la seua concentració.

·Oksana. Jo entenc que amb l´edat que tenen vullguen pasar-ho bé, però si tens un fill has d´establir diferents horaris per estar amb ell i pensar que realment tens menys llibertat per fer eixe tipus de coses.


Comentarios

Entradas populares de este blog

DARWIN (30) Quan Hilde s´alçà va estar reflexionant sobre la societat en la que Marx estava envoltat i li va paréixer molt injusta. - Sofía i Alberto es trobaven a la cabanya quan van picar la porta. Era Noé, portant un full amb tots els animals que es salvaren i se´l va donar a Sofía. Quan Alberto i Sofía la van desplegar era una explicació feta pel Major. - KARL MARX Karl Marx li va voler dedicar el seu exemple de "El capital" a Darwin, però ell no va accedir. Quan Marx va morir, Engels va dir públicament que el seu amic Marx va descobrir les lleis del desenvolupament històric de la humanitat . NATURALISME Va començar a meitats del segle XIX i va acabar casi al segle actual. El naturalisme no accepta altra realitat que la natura i el món perceptible, l´home és part de la natura, un investigador naturalista es basarà només en fets donats per la pròpia natura. Les paraules que caracteritzaven aquesta època varen ser: natura, ambient, històri
WALTER BENJAMIN (27) Ricard, el pare de Marc, intenta tornar a la família com si res haguera passat i pareix que l´únic que s´adona d´allò és Marc. Després de tindre una baralla amb ell, Ricard decidix anar-se´n, però Marc se´l prohibix perquè vol el millor per al seu germà. Després de la mort de Coralina cap omplir els buits i com director ix Eugeni. Gabriel, Gabi, és el nou professor de castellà, el qual pareix no adaptar-se molt bé a l´actualitat i es fixa molt en Elisenda. Com nova professora d´història tenen a Silvana. Silvana és una professora creativa com Merlí i ja el primer dia arriba amb tot i es gita amb Merlí. Gina s´assabenta de l´engany de Merlí i talla amb ell. Entre Tània i Pol les coses van molt bé, tant que comencen a desenvolupar una relació romàntica entre ells. Pol té tants problemes de diners a sa casa que decidix endinsar-se al món de la droga i parla amb Joan perquè uns amics seus li ajuden a entrar al negoci. Joan té una relació amb Oksana,
DEMÓCRITO (5) A aquest capítol Sofía comença a formar una estratègia per descobrir quí és el filòsof o filòsofa que li lleva les lleçons. Aquell dia descobrix una noteta amb la pregunta: Per què el LEGO és el joguet més genial del món? Sofía per pensar millor es posà a jugar amb els seus LEGOs de fa temps i comença a obtindre resultats com: no es trenca, no s´embruta, pots construir tot tipus de coses,... Al dia següent es troba altre sobre groc amb més lleçons. Sofía després de llegir la lleçó es va preguntar si realment existirien els àtoms del alma. - " La teoria atòmica ". Demòcrit pensava que tot a la natura no podia canviar com tal, creia que totes les coses estaven formades per peçes menudes i inalterables, ell les cridava "àtoms". Els àtoms eren diferents entre sí i poden ser utilitzats en altre cos. Així, la natura està composta per àtoms que es junten i es tornen a separar. La ciència ha determinat que els àtoms poden dividir-se en partícules e