Ir al contenido principal
KARL MARX (30)

Marc, si no era prou amb el problema del seu pare, ara també té un problema de polls que li ha contagiat son germà i gràcies a la gestoria no molt legal de son pare els falta els diners a sa casa. Els xinesos clients de Ricard venen a pagar-se a sí mateixos furtant en casa de Marc i amenaçant a la família, Ricard després d´adonar-se promet pagar-lis i ser un bon pare.

Gerard compra un portàtil molt car i un dia després li desapareix i la gent sospita de Pol, però en realitat ha sigut Marc per aconseguir els diners del deute per als xinesos.

Els xics ixen de farra per la nit i a meitat d´aquesta es troben amb els propietaris del sofà que es trobaren setmanes darrere i els mana tornar-se´l, però Joan es nega i s´enfronten en una baralla en la que es porten a Joan a comissaria.
Merlí acudix a comissaria per veure a Joan, però immediatament crida a son pare.

Merlí i Gabi, després d´anar-se´n a beure junts i parlar de dones s´animen a fer coses. Merlí va a casa de Gina per dir-li que li tira a faltar i Gabi acudix a la farra dels alumnes abans de que vinguera la policia.

Els pares de Joan ja no saben què fer perquè el seu fill els tracte bé i per estalviar-se problemes acaben passant d´ell.

Oksana cada vegada comença a queixar-se més del seu xiquet i de qui no li deixa viure en pau.

Després de parlar amb Merlí, Gabi es convenç de fer-se passar per independentista per agradar-li a Elisenda.
-
Karl Heinrich Marx (1818-1883) fou un filòsof, economista, sociòleg, periodista, intel·lectual i militant comunista alemany jueu. A les seues obres parlà de temes com la filosofia, la història, la ciència política, la sociologia, la economia la política i el periodisme, pensant sempre en la unió de la teoria i la pràctica. És conegut amb Friedrich Engels com el pare del socialisme científic, el comunisme modern, el marxisme i el materialisme històric. Tres de les seues obres més conegudes varen ser el Manifest del Partit Comunista, El capital i El divuité brumari de Luis Bonaparte. Marx és conegut com uns dels filòsofs més influents en la història de la humanitat i un dels tres creadors de la ciència social moderna. Sempre va desenvolupar un interès personal cap al socialisme, més concretament cap al comunisme i per eixa raó va estar exiliat en dues ocasions. Històricament també desenvolupà una funció molt important a la Primera Internacional. Una de les seues influències filosòfiques la va trobar en Hegel i això orientà el seu marxisme cap al mateix pensament d´una lluita de classes, però amb enfocaments materialistes. Sempre va anar en contra del capitalisme i de la societat d´eixa època on la burgesia no mirava més allà d´ells mateixos.
-
5:58 Merlí explica que Karl Marx parlava del fetitxisme de la mercaderia. A les coses exclusives i poc convencionals se´ns oculta el que hi ha darrere, o siga, la forma de producció. Aquest sistema està muntat d´una manera en la que la nostra felicitat passa per haver de consumir, o siga, la nostra vida s´ha convertit en això: guanyar diners per consumir. Vivim a una societat que malgasta i no per satisfer al consumidor, sinó a la producció. A la societat capitalista l´ésser humà és un simple instrument d´una producció en cadena de bens. Marx deia: "si no t´agrada aquest món, eres lliure de rebel·lar-te, fer filosofia no és només pensar la realitat, és transformar-la".

35:40 Un dels temes que apassionava a Karl Marx era el robatori. Quan era jove es va rebel·lar contra la condena d´una dona acusada per furtar llenya d´un bosc. Ella no sabia que aquell bosc s´havia convertit en una propietat privada, el que abans va ser un costum, ara passà a ser un robatori, és a dir, un crim. Si no hagueren privatitzat eixe bosc ella mai haguera sigut acusada per furtar, per tant, és la propietat privada la que crea el robatori. Marx deia que la propietat privada és en sí mateixa un robatori, perquè allà on hi havia un ús col·lectiu es produïx una apropiació per fins privats i la diferència no està molt clara entre la propietat privada i un robatori.
-
·L´acusació cap a Pol. No entenc perquè tots sospiten de Pol, o siga, ell no ha canviat i està desesperat per diners, l´ordinador de Gerard eren diners fàcils, però no li furtaria a un amic. El de Marc va passar fa anys, quan eren menuts, ell ja sap el que és capaç de fer i el que no. Tània per conèixer-lo tan bé no entenc com pot acusar-li.

·Marc. M´ha donat molta ràbia com entraven a sa casa i empenyien a sa mare i a son germà, Marc no es mereix això. Jo no crec en el canvi de Ricard i pense que el seu manteniment a eixa casa va a portar conseqüències encara més serioses que les anteriors. Entenc perquè li ha furtat l´ordinador al seu amic, però no hauria d'haver-ho fet.

·El canvi de Merlí. Jo crec que el que li passa a Merlí és que no es veu suportat, sempre ha tingut molta companyia, però no l´havia sabut apreciar, tenia al seu fill, a la seua mare, a Gina i als seus alumnes i ara està amargat amb tots. Bruno no està, sa mare tampoc, ell mateix està traint als seus alumnes i Gina ja no està per suportar bogeries. Es veu a soles i no li queda res.


Comentarios

Entradas populares de este blog

DARWIN (30) Quan Hilde s´alçà va estar reflexionant sobre la societat en la que Marx estava envoltat i li va paréixer molt injusta. - Sofía i Alberto es trobaven a la cabanya quan van picar la porta. Era Noé, portant un full amb tots els animals que es salvaren i se´l va donar a Sofía. Quan Alberto i Sofía la van desplegar era una explicació feta pel Major. - KARL MARX Karl Marx li va voler dedicar el seu exemple de "El capital" a Darwin, però ell no va accedir. Quan Marx va morir, Engels va dir públicament que el seu amic Marx va descobrir les lleis del desenvolupament històric de la humanitat . NATURALISME Va començar a meitats del segle XIX i va acabar casi al segle actual. El naturalisme no accepta altra realitat que la natura i el món perceptible, l´home és part de la natura, un investigador naturalista es basarà només en fets donats per la pròpia natura. Les paraules que caracteritzaven aquesta època varen ser: natura, ambient, històri
WALTER BENJAMIN (27) Ricard, el pare de Marc, intenta tornar a la família com si res haguera passat i pareix que l´únic que s´adona d´allò és Marc. Després de tindre una baralla amb ell, Ricard decidix anar-se´n, però Marc se´l prohibix perquè vol el millor per al seu germà. Després de la mort de Coralina cap omplir els buits i com director ix Eugeni. Gabriel, Gabi, és el nou professor de castellà, el qual pareix no adaptar-se molt bé a l´actualitat i es fixa molt en Elisenda. Com nova professora d´història tenen a Silvana. Silvana és una professora creativa com Merlí i ja el primer dia arriba amb tot i es gita amb Merlí. Gina s´assabenta de l´engany de Merlí i talla amb ell. Entre Tània i Pol les coses van molt bé, tant que comencen a desenvolupar una relació romàntica entre ells. Pol té tants problemes de diners a sa casa que decidix endinsar-se al món de la droga i parla amb Joan perquè uns amics seus li ajuden a entrar al negoci. Joan té una relació amb Oksana,
DEMÓCRITO (5) A aquest capítol Sofía comença a formar una estratègia per descobrir quí és el filòsof o filòsofa que li lleva les lleçons. Aquell dia descobrix una noteta amb la pregunta: Per què el LEGO és el joguet més genial del món? Sofía per pensar millor es posà a jugar amb els seus LEGOs de fa temps i comença a obtindre resultats com: no es trenca, no s´embruta, pots construir tot tipus de coses,... Al dia següent es troba altre sobre groc amb més lleçons. Sofía després de llegir la lleçó es va preguntar si realment existirien els àtoms del alma. - " La teoria atòmica ". Demòcrit pensava que tot a la natura no podia canviar com tal, creia que totes les coses estaven formades per peçes menudes i inalterables, ell les cridava "àtoms". Els àtoms eren diferents entre sí i poden ser utilitzats en altre cos. Així, la natura està composta per àtoms que es junten i es tornen a separar. La ciència ha determinat que els àtoms poden dividir-se en partícules e