MARX (29)
Hilde va implicar a la seua tia en la broma que li estava preparant a son pare, era una broma molt especial. Eixe dia ella i sa mare varen anar-se´n a celebrar l´aniversari de Hilde i quan va tornar va seguir llegint.
-
Sofía arribà a sa casa des del bosc preocupant a sa mare la qual tenia una carta per a ella, però no s´esperava què podia ser. Quan va veure la carta era del Major i era una nota amb una pregunta: De què servix eixa constant creació a cegues si tot el creat simplement va a desaparéixer? Sofía no sabia la resposta. Per la vesprada va convidar a Jorunn a sa casa per preparar la festa juntes i després d´això Sofía cridà per telèfon a Alberto. Varen quedar per veure´s i quan Sofía anava pel bosc es trobà amb Scrooge i després amb la venedora de llumins. La xiqueta era molt pobre i Sofía la va portar fins a Scrooge i li va demanar que li donara una bona vida, però ell es va negar en rotund. La xiqueta al escoltar això va encendre un llumí i va amenaçar amb cremar el bosc, aleshores tot va desaparéixer de colp i Sofía es va reunir amb Alberto.-
KARL MARX
Marx, com filòsof volia deixar d´intentar descriure el món i canviar-lo. La seua filosofia tenia una finalitat pràctica i política i no sols era filòsof, també era historiador, sociòleg i economista i va ser molt important per a la política pràctica.
De certa forma pensava que són les condicions materials de la societat les que decidixen com pensem. En contraposició a Hegel pensava que eren els canvis materials els que creaven les noves condicions espirituals, per tant el seu esperit universal estava plantejat a l´inrevés. Les forces econòmiques de la societat són les que creen els canvis i fan que la Història continue. Marx va anomenar base de la societat a les condicions materials, econòmiques i socials i va anomenar supraestructura de la societat al pensament de la societat, a les institucions polítiques que la formaven, a les lleis, a la religió, moral, art, filosofia i ciència d´aquesta. Les condicions materials també alçaven els pensaments i idees de la societat. Karl Marx va asegurar que entre la base i la supraestructura hi havia una reciprocitat i per això a Marx se li anomenava materialista dialèctic.
En la base de la societat hi han tres nivells, el més bàsic és el de les condicions de producció que són les condicions en les que viu la gent i són els ciments de la societat. El següent són les forces productives de la societat que són les classes de ferramentes i màquines que es tenen. El següent són les relacions de producció de la societat, és a dir, qui és el propietari dels mitjans de producció. El mode de producció de una societat és el que decidix les condicions polítiques i ideològiques que hi ha en eixa societat. El que és moralment correcte és un producte de la base de la societat segons Marx.
La història ha consistit en una lluita de classes des de sempre. A Marx li interessava canviar d´una societat capitalista a una societat comunista, l´home deixa una empremta a la natura, però la natura també deixa una a l´home, el com treballem marca nostra consciència, però nostra consciència també marca el com treballem, el treball és una cosa positiva, forma part de ser persona. Per Hegel i Marx el formar part del proletariat era una cosa honorable, però no les condicions en les que estaven sotmesos. En 1848, Engels i Marx donaren a conéixer el seu manifest comunista a la població i el proletariat començà a rebel·lar-se contra els seus senyors. Ells anaven contra el capitalisme, el veien autodestructiu i era una manera d´ocultar la explotació dels pobres. Arribà la dictadura del proletariat, després la transició i actualment es pensa que Marx s´equivocà en molts aspectos, però el marxisme va conduir a grans canvis.
Després de Marx el socialisme es va dividir en la socialdemocràcia i el leninisme, cada moviment ha ajudat a combatir la misèria i repressió.
Comentarios
Publicar un comentario